Schimmelnagel

Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. Een schimmelnagel kan er wit of geel uitzien. Ook zijn de geïnfecteerde nagels vaak broos en brokkelig. Wanneer de schimmel dieper in de nagel zit, kan de nagel ook meer geelbruin gekleurd zijn.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Omdat het moeilijk is om contact met microscopisch kleine organismen zoals schimmels te vermijden, zijn de teennagels bijzonder kwetsbaar rond vochtige gebieden waar u waarschijnlijk op blote voeten loopt, zoals bijvoorbeeld zwembaden, kleedkamers en douches. Verwonding aan het nagelbed, zelfs druk van schoenen, kan het vatbaarder maken voor alle soorten infecties, inclusief schimmelinfecties. Degenen die lijden aan chronische ziekten, zoals diabetes, problemen met de bloedsomloop of aandoeningen van het immuunsysteem, zijn bijzonder vatbaar voor schimmelnagels. Andere bijdragende factoren kunnen een voorgeschiedenis van voetschimmel en overmatige transpiratie zijn.. Een schimmel kan zich op verschillende manieren nestelen in de nagel. Personen met een verminderde weerstand hebben hier extra kans op. Ook kan de schimmel toegang krijgen door bijvoorbeeld een wondje. Schimmelnagels zijn erg hardnekkig en besmettelijk. Het is daarom belangrijk de nagel(s) snel te behandelen om te voorkomen dat andere nagels ook geïnfecteerd raken met de schimmel of dat de schimmel zich dieper in de nagel nestelt.

Symptomen van teennagelschimmel:  

Teennagelschimmel wordt vaak genegeerd omdat de infectie jarenlang aanwezig kan zijn zonder pijn te veroorzaken. De ziekte wordt gekenmerkt door een progressieve verandering in de kwaliteit en kleur van een teennagel, die vaak lelijk en gênant is.

Behandelfrequentie

Er zijn vijf behandelingen nodig. Het duurt zeker een paar maanden voordat de gezonde nagel terug groeit. Om deze reden is de afspraak voor de nacontrole na ongeveer een half jaar.

Advies voor thuis

Het is belangrijk dat je de huid rondom de nagels thuis behandeld met een anti-schimmelcrème om de behandeling optimaal te ondersteunen. Ook bestaan er anti-schimmelproducten voor in de schoenen en voor de nagels zelf. Droog de tenen extra goed af na het douchen of baden.

Reinig de badkamervloer extra of douche op slippers. Zorg voor een extra paar schone sokken om na de behandeling aan te trekken. De behandeling is het meest effectief als de nagels dun zijn gevijld of gefreesd (door een gespecialiseerde pedicure).

Zoals eerder vernoemd zijn schimmelnagels zeer hardnekkig. Daarom is het van groot belang dat alle omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn.

Voorzorg Laser schimmelnagels

Behandelingen met laser is een mogelijkheid om van schimmelnagels af te komen, maar voordat deze behandeling mag worden uitgevoerd is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen.

Bij de volgende punten kan de behandeling met laser niet of tijdelijk niet uitgevoerd worden:

– Wanneer je zwanger bent
– Wanneer je een hypertrofisch/keloïd (extreem verdikt) litteken hebt in het te behandelen gebied
– Bij actief eczeem in het te behandelen gebied
– Bij gebruik van bepaalde medicatie. Het gebruik van eventuele medicatie wordt doorgenomen tijdens het consult, maar mocht hier tussentijds iets in veranderen willen wij dit graag weten

Naast de laserbehandelingen adviseren wij ook om andere maatregelen te nemen welke de behandeling kunnen ondersteunen en versterken:

– Was de voeten dagelijks en gebruik elke dag een schone handdoek voor het afdrogen van de voeten
– Droog de voeten goed af na het wassen, vooral tussen de tenen
– Maak de vloer van de douche schoon na het gebruik hiervan. De schimmel is erg besmettelijk
– Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals katoen
– Trek elke dag schone sokken aan
– Neem schone sokken mee voor bij de laserbehandeling zodat je de schone sokken na de behandeling aan kunt trekken
– Gebruik een schimmelwerend middel voor in de schoenen
– Gebruik dagelijks een schimmelwerende crème op de nagels, tussen de tenen en op de rest van de voet(en)
– Laat de nagels voor de laserbehandeling dunner vijlen/frezen door een pedicure, hierdoor kan de laser dieper in de nagel doorwerken wat een gunstig effect heeft op het uiteindelijke resultaat

Wij willen natuurlijk zeker weten dat het volledig veilig is om de behandeling bij je uit te voeren.

Heb je naar aanleiding van dit informatie nog vragen voor jouw behandeling? Laat het ons gerust weten, dan helpen we je graag!

Nazorg Laser schimmelnagels

Je hebt een behandeling gehad met laser voor schimmelnagels. Wij willen je graag informeren over wat je na deze behandeling kunt opmerken en wat je het beste wel en niet na de behandeling kunt doen.

Wat merk ik op aan mijn huid na de behandeling:

– De huid rondom de nagels kan wat rood zijn door de warmte van de laser. Dit neemt in de uren na de behandeling af.
– Eventueel kunnen er kleine blaren vormen op de huid rondom de nagels. Hier hoef je verder niks aan te doen en deze nemen al snel weer af. Ook dit komt door de warmte van de laser.

Wat kan ik doen om de behandeling te ondersteunen en eventueel te versterken:

– Was de voeten dagelijks en gebruik elke dag een schone handdoek voor het afdrogen van de voeten.
– Droog de voeten goed af na het wassen, vooral tussen de tenen.
– Maak de vloer van de douche schoon na het gebruik hiervan. De schimmel is erg besmettelijk.
– Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals katoen.
– Trek elke dag schone sokken aan.
– Neem schone sokken mee voor bij de laserbehandeling zodat je de schone sokken na de behandeling aan kunt trekken.
– Gebruik een schimmelwerend middel voor in de schoenen.
– Gebruik dagelijks een schimmelwerende crème op de nagels, tussen de tenen en op de rest van de voet(en).
– Laat de nagels voor de laserbehandeling dunner vijlen/frezen door een pedicure, hierdoor kan de laser dieper in de nagel doorwerken wat een gunstig effect heeft op het uiteindelijke resultaat.

Heb je naar aanleiding van dit informatie nog vragen dan horen wij dat natuurlijk graag!