Pigment is een kleurstof die wordt aangemaakt door de pigmentcellen die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. In een pigmentcel wordt het pigment verpakt in pigmentkorreltjes en afgegeven aan de bovenliggende opperhuidcellen. Pas wanneer het pigment zich in de opperhuidcellen bevindt, is de huid zichtbaar gepigmenteerd. Ieder mens, blank of donker, jong of oud heeft ongeveer even veel pigmentcellen per oppervlakte-eenheid. De activiteit van deze pigmentcellen en de hoeveelheid, rijpheid en grootte van de pigmentkorreltjes bepalen iemands huidskleur, en ook de kleur van haren en ogen. Bij donkere mensen bevatten pigmentcellen veel meer en grotere, rijpere pigmentkorreltjes en zijn de opperhuidcellen voller beladen met pigmentkorreltjes dan bij blankere mensen.
Pigment beschermt onze huid tegen schadelijke ultraviolette (UV-)stralen. Onder invloed van UV-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de pigmentaanmaak toe. Het resultaat is een bruine verkleuring van de huid. Dit zie je gebeuren als je op vakantie gaat of in de zon bent geweest; pigmentcellen maken dan pigment aan. Door de UV-straling van onder meer zon en zonnebank wordt de aanmaak van pigment gestimuleerd of zelfs overgestimuleerd, waardoor men ‘verbrandt’ en ons DNA beschadigd raakt. Daarom moeten we onze huid altijd beschermen door een zonnebeschermingscrème te gebruiken.
Oorzaken van pigmentvlekken
De twee bekendste oorzaken van pigmentvlekken zijn blootstelling aan UV-straling en hormonale invloeden. Het zwangerschapsmasker (ook wel melasma genoemd) is hier een goed voorbeeld van. Ook irritatie van de huid door bijvoorbeeld wondjes, acne of (operatie) littekens kan pigmentvlekken veroorzaken. Dit wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd en is het gevolg van een ontsteking. Naast PIH zijn ook ouderdomsvlekken een bekende vorm van pigmentvlekken. Dit type pigmentvlekken wordt ook wel lentigo solaris genoemd.
Indicaties voor pigmentvlekken behandeling
- Zonbeschadigde huid
- Lentigo solaris (ouderdomsvlekken)
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie (acne, littekens)
- Teintverbetering
- Handverjonging
Behandeling
De pigmentlaser heeft als doelwit: melanine, dus pigment. Het licht wordt hierin geabsorbeerd en verwarmd. De laser is dus niet kleurenblind en selecteert zorgvuldig waar hij zijn warmte aan afgeeft. Hoe groter het contrast tussen de pigmentvlek en de huidskleur, hoe beter de laser het pigment ziet en kan behandelen. Daarom is het heel belangrijk dat de behandeling plaatsvindt op een ‘niet zongebruinde huid’. Bij het behandelen van pigment maken wij meestal gebruik van ons Picosecond laser.
Aantal behandelingen
Gemiddeld zijn 1-4 behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Dit is afhankelijk van het soort pigment en in welke huidlaag het pigment zich bevindt. Om de 3 tot 4 weken kan een behandeling plaatsvinden.
Eindresultaat
Het resultaat is een egale huid zonder pigmentvlekken. Door de constante invloeden van de zon kan het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken helaas niet worden voorkomen. Om de vorming van nieuw pigment tegen te gaan, raden wij aan om de huid continu te blijven beschermen met een zonnebescherming.
Belangrijk vóór pigmentvlekken verwijderen
- De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid.
- Er mag geen koortslip aanwezig zijn op de dag van de behandeling. De afspraak moet in dat geval verplaatst worden.
- Bij het gebruik van injectables (spierontspanners & fillers) moet er minimaal 2 weken tussen deze behandelingen zitten.
Na pigmentvlekken verwijderen
- Na de behandeling kan de huid rood en licht gezwollen zijn.
- Het pigment kleurt meestal donkerder na de behandeling; dit kan tot 10 dagen aanhouden, waarna het lichter wordt.
- Krabbel niet aan eventuele blaasjes of korstjes; dit kan littekens geven.
- Tot 4 weken na de behandeling dien je de zon of zonnebank te vermijden.
- Gebruik zeker de eerste 2 weken een SPF vanaf factor 30, als bescherming tegen daglicht en overige straling.
Aanbevolen producten
Het gebruik van een goede zonbescherming is essentieel als het gaat over pigment. Daarnaast hebben de werkstoffen vitamine A en C een zeer positieve werking op het aansturen van onze pigmentcellen. Hierover zullen we dan ook advies geven tijdens de behandeling.
Voorzorg Laser pigment
Behandelingen met laser is de perfecte manier om van ongewenste pigmentvlekken af te komen, maar voordat deze behandeling mag worden uitgevoerd is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen.
Bij de volgende punten kan de behandeling met laser niet of tijdelijk niet uitgevoerd worden:
– Wanneer je zwanger bent
– Wanneer je een actieve Herpes Simplex (koortslip) hebt in het te behandelen gebied
– Wanneer je een hypertrofisch/keloïd (extreem verdikt) litteken hebt in het te behandelen gebied
– Bij actief eczeem in het te behandelen gebied
– Bij een uitgevoerde injectable behandeling in het te behandelen gebied in de laatste 2 weken voor de behandeling
– Bij gebruik van bepaalde medicatie. Het gebruik van eventuele medicatie wordt doorgenomen tijdens het consult, maar mocht hier tussentijds iets in veranderen willen wij dit graag weten.
Hiernaast is het voor de huid belangrijk rekening te houden met de volgende punten:
– De huid mag niet zongebruind zijn bij een behandeling. Vermijd de zon en de zonnebank 4 weken voor de behandeling
– Donkere huidtypes kunnen wij helaas niet behandelen met de laser voor pigmentatie. De laser vernietigd namelijk het pigment wat hij tegenkomt en dit zit in de donkere huid veel verdeeld in de cellen. We willen natuurlijk niet dat de laser de natuurlijke huidskleur beschadigd!
Hiernaast kan de specialist vragen om het plekje wat je behandeld wilt hebben eerst door de huisarts te laten beoordelen. Wij willen natuurlijk zeker weten dat het volledig veilig is om de behandeling bij je uit te voeren.
Nazorg Laser pigment
Je hebt een behandeling gehad met laser voor pigment. Wij willen je graag informeren over wat je na deze behandeling kunt opmerken en wat je het beste wel en niet na de behandeling kunt doen.
Wat merk ik op aan mijn huid na de behandeling:
– De huid kan na de behandeling rondom de pigmentvlek rood en wat gezwollen zijn door de warmte van de laser. Dit neemt in de uren na de behandeling af.
– De pigmentvlek kleurt direct na de behandeling donkerder en dit kan in de uren na de behandeling zelfs nog meer toenemen. Na een aantal dagen vormt er zich een korstje op de huid. Laat de huid van nature herstellen. Wanneer je aan het korstje krabt of pulkt is er kans op een litteken of nieuw pigment.
– Nadat het korstje heeft losgelaten is de huid lichter en wat meer roze gekleurd dan de rest van de huid. Deze verkleuring trekt langzaam vanzelf weer bij.
Wat kan ik aanbrengen op de huid na de behandeling:
– Direct na de behandeling mag je de huid koelen met coolpacks. Hierbij neemt eventuele zwelling al snel af en het koelen kalmeert de huid wat erg fijn aanvoelt.
– Indien het behandelde gebied in de zon komt, de huid goed beschermen met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Dit is extra belangrijk als het korstje in losgekomen. De nieuwe huid is erg kwetsbaar.
– Producten met actieve ingrediënten zoals retinol, glycolzuur of salicylzuur kunnen beter vermeden worden de eerste dagen na de behandeling. De huid is na de behandeling namelijk iets gevoeliger en producten met zuren erin kunnen de huid irriteren.
– Je kunt het korstje eventueel invetten met crème of vaseline om de huid wat soepeler te maken. Dit voorkomt dat het korstje te droog is en snel van de huid los kan raken.
Wat moet ik vermijden na de behandeling:
– Vermijd wrijving op de korstjes, zoals met een handdoek. Dit kan het korstje eerder laten loskomen, waardoor er een litteken of pigmentvlekje kan ontstaan.
– Vermijd de zon en de zonnebank tot minimaal 2 weken na de behandeling en nadat het korstje is losgekomen. Loop je wel buiten met zonnig weer, bescherm dan de huid met een goede zonbescherming en werk dit elke 2 uur bij.
Heb je naar aanleiding van deze punten nog vragen voor jouw behandeling? Laat het ons gerust weten, dan helpen we je graag!