Pigmentverstoringen
Pigmentverstoringen kunnen bestaan uit pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en melasma (zwangerschapsmasker). Het pigment kan zowel oppervlakkig als dieper in de huid zijn schade achterlaten. Deze schade kenmerkt zich door bruine, gepigmenteerde vlekken in de huid. De meeste vlekjes kunnen geen kwaad, maar zijn wel storend. Twijfelt u over een plekje? Laat uw huid dan altijd tijdig nakijken. Tijdens het eerste consult wordt hier ook altijd goed op gelet.
Hoe ontstaan pigmentverstoringen?
Pigmentverstoringen kunnen ontstaan door hormonale veranderingen, als gevolg van een ontsteking/wond(je) of zonschade. Ieder huidtype kan last krijgen van pigmentverstoringen. Bij de huid die gevoelig is voor pigmentverstoringen reageren pigmentcellen (de cellen in de huid die pigment aanmaken) vaak overactief op bovenstaande invloeden. De donkere huid heeft bijvoorbeeld meer kans dat er van een wond(je) of ontsteking van een puistje schade overblijft in de vorm van pigment. De huid bevat meer pigment, dus kan ook sneller een schade hierin ontwikkelen.
Pigmentverstoringen behandelen
Pigmentverstoringen zijn op verschillende manieren te behandelen. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:
- Vrijblijvend consult
Als eerst vindt er een vrijblijvend consult plaats. Tijdens dit consult kunnen alle vragen worden beantwoord. De specialist zal het huidprobleem inspecteren en dan een persoonlijk behandelplan samenstellen. Zij zal advies geven welke behandeling het meest geschikt en effectief is voor de huid.
- Productgebruik
Naast de juiste behandeling is het bij pigment erg belangrijk de huid dagelijks te verzorgen met producten die speciaal zijn ontwikkeld voor het behandelen en voorkomen van pigment. De producten vervagen zowel aanwezig pigment en voorkomt dat de pigmentcellen overactief zullen reageren.
- Peeling
Dit kan zowel een fruitzuurpeeling als chemische peeling zijn, van mild naar sterk. Een peeling werkt met zuren die diep in de huid kunnen treden om daar actief hun werk te doen. De peeling onderdrukt de activiteit van de pigmentcellen en egaliseert en vermindert aanwezige pigmentverstoringen. Ook zijn onze peelings veilig voor het behandelen van de donkere huid.
- Laser
Met onze Pico second laser kunnen wij effectief pigmentvlekken verwijderen. Voor deze behandelmethode zijn maar 1 of 3 behandelingen nodig. Het gebruik van de laser is alleen geschikt voor bepaalde soorten pigmentatie.
Verschillende soorten pigmentvlekken
Pigment is de stof die onze huid bruin kleurt. Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment in de huid. Door hun geconcentreerde aanwezigheid op een bepaalde plaats, vormen ze een donkere plek. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, met telkens een andere oorzaak.
- Moedervlek
Sommige pigmentvlekken zijn aangeboren. De moedervlek is een pigmentvlek, waarvan de naam verraadt dat we ermee op de wereld zijn gekomen. Zij kunnen verschillende afmetingen en vormen aannemen en vaak spreken we hier over ‘schoonheidsvlekjes’.
Tip: Ze zijn mooi, dus we laten ze mooi waar ze zijn! Net zoals alle pigmentvlekken, is het raadzaam om er jaarlijks naar te kijken volgens de ABCDE-methode. Zo kunt u vroegtijdig de eventuele vorming van kwaadaardige tumoren opsporen en ze succesvol laten behandelen. We leggen verder in de tekst uit hoe u dit gemakkelijk zelf kunt doen.
- Sproeten
Zijn ook pigmentvlekken en die kenmerkend zijn voorbepaalde huidtypes. In dat opzicht zijn ze ook erfelijk bepaald. Roodharigen staan bekend om hun sproeten en gelukkig vinden de meeste mensen ze mooi.
Tip: Sproeten ontstaan onder invloed van het zonlicht en als je ze niet wilt, dan is uit de zon blijven en zonnecrème smeren de enige afdoende oplossing om dit type pigmentvlekken in het gezicht te helpen voorkomen. Ook een dagcrème met UV-filter vertraagt de activering van pigmentcellen.
- Zwangerschapsmasker
Sommige pigmentvlekken in het gezicht worden echter minder aantrekkelijk gevonden. Bijvoorbeeld Melasma, beter bekend als het ‘zwangerschapsmasker’. Door sterke hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, kan de aanmaak van het huidpigment verstoord worden. De pigmentvlekken komen meestal voor op het voorhoofd, de wangen en in de zones rond de mond.
Tip: Je kunt een ‘zwangerschapsmasker’ voorkomen door je huid tijdens en ook nog een periode na de zwangerschap te beschermen tegen zonlicht. Gebruik daarom producten met een hoge beschermingsfactor. Het gaat niet alleen om zonnecrèmes, maar ook om normale dagcrèmes die verkrijgbaar zijn met een UV-filter.
- Ouderdomsvlekken
De pigmentvlekken die we echt niet graag zien verschijnen, zijn de ouderdomsvlekken (de naam alleen al). Ze worden ook lentigo of levervlekken genoemd, alhoewel ze niets met de werking van de lever te maken hebben. Ouderdomsvlekken ontstaan door de jarenlange invloed van de zon op onze huid. Daardoor komt dit type pigmentvlekken het meest voor in het gezicht en op de handen en veel bij mensen die tijdens hun leven veel in de zon zijn geweest. In tegenstelling tot sproeten, verminderen of verdwijnen ze niet in de winter.
Tip: Het gebruik van verzorgingsproducten met een UV-filter en van zonnecrème met een hoge beschermingsfactor beschermen je huid niet alleen tegen acute zonnebrand en versnelde veroudering van je huid, maar verkleinen op lange termijn ook het risico op ouderdomsvlekken.
- Hyperpigmentatie door letsel
Door verwondingen van je huid kan plaatselijk een concentratie van pigment ontstaan. Bijvoorbeeld door acne, schaafwonden, laserontharing of zelfs insectenbeten. De hyperpigmentatie verdwijnt meestal vanzelf, maar het vraagt vaak een jaartje geduld.
Tip: Gebruik zachte en dermatologisch geteste huidverzorgingsproducten en verzorg eveneens goed alle soorten wondjes.
De ABCDE-methode
Met een verzorgd uiterlijk, voelen we ons lekker in ons vel. Maar die gezonde geest huist graag in een gezond lichaam. Het is daarom goed om onze huid jaarlijks aan een visuele inspectie te onderwerpen. Daar waar ons oog niet reikt, kunnen we de hulp van onze partner of een vriend inroepen. Uw arts doet dit natuurlijk ook voor je. Je gebruikt hiervoor de ABCDE-methode. Het zijn de (Engelse) beginletters van vijf verontrustende kenmerken van pigmentvlekken: gezicht of lichaam, de methode blijft hetzelfde. Als één van de kenmerken voorkomt, raadpleeg dan een dermatoloog. Huidtumoren moeten in een vroeg stadium worden behandeld, want deze kunnen tot agressieve kankers uitgroeien.
A: Asymmetrie – onregelmatig gevormde vlekken
B: Boord – een onregelmatige grillige rand
C: (Color) Kleur – meer dan één kleur of verschillende kleurtinten
D: Diameter – vanaf 6 mm, moet je extra aandacht aan de ABCE-kenmerken van de pigmentvlek besteden.
E: Evolutie – veranderingen van de vlek moet je goed in het oog houden. Ook wanneer een vlek groter wordt (elevation), kan je ze het best aan een arts laten zien.